Ağızda Aft İçin Hangi Doktora Gidilmesi Gerekir?
Ağızda Aft İçin Hangi Doktora Gidilmesi Gerekir? Hemen hemen birçok kişide ağız yaraları görülebilmektedir. Önlem alınmadığı taktirde önemli bir sorun haline gelen ağız yaralarının tedavisi için mutlaka bir hekime tedavi olmak gerekir.
Ağızda Aft İçin Hangi Doktora Gidilmesi Gerekir? Ağız yaraları için kullanılan AFT kavramı ağız için yaralara verilen isimdir. Bu kavramın asıl adı olarak da daha çok aftöz ülser kullanılmaktadır bu da birçok sebepten kaynaklanabilmektedir. AFT sıkça görülen bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir. Burada ağzımızın içini adeta bir yalıtım malzemesi gibi kaplayan mukoza tabakası üzerinde görülen bu yaralar daha çok mukoza tabakasının zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu yaralar daha çok yuvarlak ve beyaz renklidir.
AFT yaraları daha çok dudaklarda ve yanağın iç kısımlarında çıkabilmektedir. Daha çok zayıf bağışıklık sistemi, vitamin ve mineral eksikliği, ergenlik döneminde hormonların dengesizleşmesi gibi sorunlar nedeniyle çıkan bu rahatsızlık tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Aft Nedir?
Birden fazla nedenden kaynaklanabilen ağız yaralarına verilen isimdir. Daha çok dudak içi ve iç yanaklarda ortaya çıkan bu rahatsızlığın en yaygın ortaya çıkma nedeni de kişiler için zayıflayan bağışıklık sistemidir. Bu durum aslında bir hastalık değildir ve kişiden kişiye temas halinde bulaşmaz. AFT aslında iltihaplı bu dokular ve daha çok kendiliğinden geçer. AFT iyileşme süresi 3 ile 7 gün arasında kendiliğinden geçer fakat ciddi boyuttaki AFT nin iyileşmesi iki ayı bile bulabilmektedir.
Aft İçin Ne Zaman Doktora Gidilir?
Ağız içinde yer alan Aft, genelde küçük boyutlu olur ve şekilsel olarak da evresi kırmızı bir çemberle çevrilir. Burada görünen yaralar 3 veya 5 günde kendiliğinden geçmektedir. Çok daha büyük AFT yaraları ise daha derin ve büyüktür. Büyük AFT lerin iyileşme süresi ise iki ayı kadar bulabilmektedir
Daha çok evde kendiliğinden geçse de AFT bazen ciddiye alınması gereken bir şikayet olarak da bilinmektedir. Burada AFT’ye neden olan bakteriyel enfeksiyonlar aynı zamanda farklı sorunlara da yol açabilmektedir. Geçmeyen AFT’ler için isteğe bağlı olarak KBB veya Dermotoloji bölümlerine de başvurarak bu sorunun kaynağı hakkında bilgi alabilmeniz mümkündür.