Gebelik Zehirlenmesi Nedir?
Gebelik birçok kadının hormonal düzenini değiştiren bir durumdur. Gebelik, aslında annenin bağışıklık sisteminin savaşıdır. Çünkü vücut gebelik ürününü dışarı atmak için uğraşır ve güçlü olan fetüsler tutunmayı başararak dünyaya gelir. Hamilelik süresince bu durumun ortaya çıkması farklı belirtilerle gebelik zehirlenmesi gibi durumlara neden olur. Peki gebelik zehirlenmesi nedir? Nasıl anlaşılır?
Gebelik Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?
Preeklampsi olarak tıp dilinde adlandırılan gebelik zehirlenmesi, plasentanın bebeği yeteri kadar besleyememesi durumudur. Ödem, yüksek tansiyon, idrarda protein gibi belirtilerle kendini gösteren bu durum, anne ve bebeğin ölümüne neden olacak kadar ciddidir.
Gebeliklerin yaklaşık %6’sında görülen gebelik zehirlenmesi, hamileliğin 20.haftasından itibaren yükselen tansiyonla kendini göstermektedir. İdrarda protein kaçağının da bulunması preeklampsi olarak adlandırılmaktadır. Bazı durumlarda eklampsinin de eşlik ettiği sara nöbetleri nedeniyle gebelik zehirlenmesi daha tehlikeli bir hale gelebilir.
Hangi Durumlarda Preeklampsi Görülür?
Preeklampsinin sık görüldüğü durumlar aşağıdaki şikayetler söz konusu olduğunda ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın nedenleri aşağıdaki durumlardır;
- ilk gebelikler,
- 18 yaşından küçük 35 yaşından büyük gebelikler,
- İkiz gebelik,
- Ottoimmun hastalıklar,
- Çok sayıda doğum,
Bu durumların neden olduğu preeklampsinin belirtileri klasik olarak üç temel nedene dayanmaktadır. Bunlar ödem, yüksek tansiyon ve fazla kilo alımıdır. İdrarda protein de ortaya çıkarsa bu durum ölümcül hale gelebilir.
Gebelik Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Gebelik zehirlenmesinin tedavisinde anne ve bebek yakından takip edilerek bebek dışarda yaşayabilecek büyüklüğe gelince doğum yapılır. Doğum için uygun olan anne adayları zaman kaybetmeden normal ya da sezaryen ile doğum yaptırılır. Aksi durumlar söz konusu olduğunda yakından takip edilerek ölüm riski arttıkça doğumun tercih edilmesi söz konusu olur. Anne ve bebek için en uygun zamanda doğum yapılır.