Hamilelik Döneminde Yenmemesi Gereken Besinler
Hamilelik Döneminde Yenmemesi Gereken Besinler Nelerdir? Anne adayları bebeğinin gelişimi için kendilerine dikkat etmektedir. Spor, beslenme, takviye edici ürünler, kilo takibi gibi konulara dikkat etmektedir.
Hamilelik Döneminde Yenmemesi Gereken Besinler Nelerdir? Yaşam tarzınızda ve beslenme şeklinizde değişiklikler yaparak sağlığını koruyabilirsiniz. Anneler hamilelikte yenmemesi gereken besinler konusunda kafa karışıklığı yaşamaktadır. İnternet üzerinde veya doktorlar arasında farklı fikirler söylenmektedir. Bebeğiniz için uzak durmanız gereken gıdaları sıraladık. Bahsettiğimiz besinlerden uzak durarak hem kendi sağlığınızı hem bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
Pişmemiş Deniz Ürünleri
Deniz ürünleri Omega 3 ürünleri yönünden zengindir. Hamilelik öncesinde ve sürecinde deniz ürünleri kullanımına dikkat edilmelidir. Ancak beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken kriterler bulunmaktadır. Mevsimine göre deniz ürünü tüketilmesinde dikkat edilmesi gerekmektedir. Pişmemiş deniz ürünleri yararından çok zararı bulunmaktadır. Sadece marine edilen deniz ürünleri, suşi gibi yiyeceklerden uzak durmalısınız. Derin sularda yüzen balık çeşitleri ise ağır metaller içerebilmektedir. Kılıçbalığı, kral uskumru, tilefish, Atlantik kılıçbalığı ve ton balığı bu balık çeşitlerine girmektedir. Bu ürünlerin çok miktarda tüketimi bebeğin sinir sistemini etkilemektedir.
Bitki Çayı
Hamilelik sürecinde bitki çayı kullanımında dikkat etmelisiniz. Gebeliğin ilk 10 haftasında 1. Trimester dönemi olarak adlandırılmaktadır. Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek isteyen anne adayları bu dönemde özellikle dikkat etmelidir. Bitkilerin yetiştirilmesi, saklama koşulları, alerji yönüyle bebeğinizi bu dönemde riske atabilirsiniz. Ihlamur, rezene, papatya, kuşburnu, yeşil çay, zencefil, gibi çayların tüketiminde aşırıya kaçmamalısınız. Günlük kullanım için doktorunuza danışmalısınız. Maydanoz otu, ahududu yaprağı, adaçayı, meyan kökü, kekik bitkiler ise hamilelik döneminde kanamaya neden olabilmektedir. Bundan dolayı uzak duracağınız otlar olarak adlandırılmaktadır.
Kafein
Aşırı kafein tüketimi bebeğin üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Kafein plasenta bölgesinden içeri geçmektedir. Bebeğinizin sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bundan dolayı aşırı kafein tüketiminden kaçınmalısınız. Diyetisyenler günlük 200 mg ve daha az miktarda tüketimini önermektedir.
Alkol Kullanımı
Alkol kullanımı kişinin sinir sistemlerinde tahribata neden olabilmektedir. Anne adaylarının en az miktarda kullanmasında bile bebeğin sağlığında sorunlar oluşabilmektedir. Beyin gelişimini ciddi yönde etkilemektedir. Erken çocuklu döneminde öğrenme güçlüğü, geç konuşma ve fiziksel kusurlar ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı alkol kullanımı bu süreçte ara vermeniz gerekmektedir.