KADINLARDA KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kalp krizi, ağrı açısından farklılık gösterebildiği gibi, cinsiyet açısından da farklı özellikte belirtiler gösterebilmektedir. Kadınlardaki kalp krizidurumu erkeklere göre daha geç farkedilmekte ve bunun sonucunda kalıcı hasarlara yol açabilmektedir.
Kadınlarda kalp krizi belirtileri
1- Vücudun Üst Kısmında Rahatsızlık Hissi
Vücudun üst kısmında, göğüs bölgesi arasında, sütyen hizasında yaşanan içten içe yanma hissiyle kendini gösteren rahatsızlık hissi kadınlarda kalp krizinde sıkça görülen bir belirtidir. Psikolojik etkenlere bağlı olabildiği gibi kalp rahatsızlıklarının da işaretçisi olabilir.
2- Yorgunluk. Halsizlik
Aşırı yorgunluk, halsizlik hissi, yapılan aktivitelere bağlı olabildiği gibi kalp krizini gösteren bir belirtide olabilmektedir.
3- Uyku Bozukluğu
Başta uyku apnesi olmak üzere, bireyin kendisinin fark etmesinin zor olduğu durumlar özellikle kadınlarda sıkça yaşanan sorunlardandır. uyku sırasında gelişen solunum durmasıyla kan yeteri kadar oksijenlenemez. Bunun sonucunda kalbe aşırı yük biner. Ayrıca psikolojik etkenlere bağlanarak yaşanan uyku bozuklukları da psikolojik etkenlerden değil, kalp krizinden kaynaklı olabilir.
4-Bulantı ve Kusma
Kalp ve midenin aynı hat üzerinde bulunması sebebiyle, kadınlarda göğüs bölgesinde büyüklük göz önüne alındığında, göğüs bölgesine yayılan bir ağrının mideden geldiği düşünülebilir. Ayrıca bununla beraber seyreden bulantı, kusma, hazımsızlık ve mide yanması bireyin bu teorisini onaylar nitelikte olduğu düşünüldüğünden kalp krizi olasılığı akla gelmez.
5- Nefessiz Kalmak
Fiziksel aktivite sonucunda nefessiz kalmak normal bir kalp krizi belirtisi değildir. Ancak kadınlarda kalp krizine bağlı nefes darlığı aniden fiziksel aktivite sonucunda gelişebilir.
6- Sinirlilik ve Tedirginlik
Kadınlarda sıkça yaşanılan kalp krizi belirtilerinden biri sinirlilik ve tedirginlik halidir. “İçimde bir sıkıntı var” olarak halk arasında tanımlanan durumda kadın kalp krizi geçiriyor olabilir.
Bu tip durumlar iyi incelenmeli ve kalp krizinden şüphelenilmesi durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.