Kene Isırığı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?
Kene Isırığı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? Kene ısırığı için tedaviler nelerdir? Kene ısırıklarına dair genel ve kısa bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kene Isırığı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? Sorusu günümüzde net olarak cevaplanması gerekir. Çünkü kene ısırığı ile pek çok alanda karşılaşılabilir. Öncelikli olarak kene; örümcek ailesinden olan kan emici hayvan çeşitleridir. Kene ısırıkları ile ülkemizde sıklıkla karşılaşılır. Kene çeşitleri çoğunlukla bazı hayvan çeşitlerinden insana geçer.
Kene çeşitleri genel olarak;
- Kırsal alanlarda yaşan kişilerde sıklıkla görülebilir.
- Hayvan çeşitleri ile sürekli olarak ilgilenen kişilerde sıklıkla görülebilir.
- Sağlık çalışanlarında sıklıkla görülebilir.
Kene çeşitleri için yaşam alanları bellidir. Kenelerin yaşam alanları nem ister. Ayrıca karanlık bir alanda olması gerekir. Kene çeşitleri insanlarda genellikle kasık bölgesi, kol altı ya da saç bölgelerini yaşam alanları olarak seçerler. Özelliklede yerlerini tam olarak sevmiş iseler; o bölgelerde iyice kan emici olarak yaşayabilirler. Kan emmeye başlamaları ile vücuda bağlanmalarını sağlarlar. Vücut ile bağlı olarak yaşarlar.
Bazı keneler insan vücudunda kendilerinin fark edilmeyecek yerleri yaşam alanı olarak belirlerler. Zararsız keneler vücutta yaklaşık olarak 10 gün boyunca yaşamak isterler. Eğer fark edilmezler ise vücutta 10 gün boyunca yaşar; gerekli kanı emer ve kendiliğinden geçer giderler. Fark edilmeleri ile de uzmanlar tarafından alınırlar.
Kene çeşitleri insanı ısırdıktan sonra kişide Kırım kongo kanamalı denilen ateş hastalığına neden olabiliyor. Kırım kongo kanamalı ateş hastalığı kene ısırığının en büyük belirtisidir. Kırım kongo kanamalı ateş hasatlığı ise kene ısırığından 1 ile 3 gün içerinde belirtilerini gösterir. Çünkü kuluçka dönemi yaklaşık olarak 1 ile 3 gün içinde gerçekleşir.
Peki kene ısırıklarından kaynaklı olan kırım kongo kanamalı ateş hastalığının belirti çeşitleri nelerdir?
- Mide bulantısı
- İştahsızlık
- Göğüste minik minik kanama çeşitleri
- Kusma
- Baş ağrısı
- Dışkıda kanama çeşitlerinin yaşanması
- Yüz bölgesinde çeşitli kızarıklıkların yaşanması
- Yüksek ateşin sürekli olarak yaşanması
- Kaslarda ağrı çeşitleri
- Sürekli olarak cilt altı kanama çeşitlerinin yaşanması
- İshal olma
- İdrarda kanama çeşitlerinin yaşanması
- Farklı kanama bozukluklarının vücutta görülmesi
Kene ısırığı ile olunan kırım kongo kanamalı ateş hastalığına bu belirtiler ile yakalandığınızı düşünüyorsanız; hemen bir uzmana danışmana gerekir.
Kene Isırığı İle Olunan Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığının Tedavi Süreci
Kene ısırıkları ile karşı karşıya kalınması durumlarında hemen uzmana gidilmesi şarttır. Çünkü kırım kongo kanamalı ateş hastalığının erken belirlenmesi gerekir. Peki kene ısırığı ile olunan kırım kongo kanamalı ateş hastalığının tedavi süreci nasıl gerçekleşir. Böyle durumlarda öncelikli olarak hastanın; organizma adı verilen hasatlığın uzman kontrolleri ile atlatılması gerekir. Bu süreçte hastada fizyolojik denge bozulmuş olabilir. Uzmanlar hastanın fizyolojik dengesini sağlamasında yardımcı olmaları gerekir.
Kene ısırığı tedavi aşaması sürecinde hasta ile özenli olarak ilgilenilmesi gerekir. Bir süre hastanın müşahede altında olması gerekir. Bu süreç içerisinde hastalardan bazen sıvı dengeleri bozulabilir. Bu durumlarda uzmanların hastanın sıvı dengesini sağlamasını sağlar. Hastalar bazı durumlarda beslenmede zorluklar yaşayabilirler. Böyle zamanlarda ise uzmanlar hastanın beslenmesini kolaylaştırıcı yöntemler denerler.
Günümüzde kene ısırığı ile gelen kırım kongo kanamalı hastalık genel olarak 10 içinde geçer. Fakat bazı özel durumlarda kene ısırığı iyileşme süreci 4 hafta kadar sürebiliyor. Bu iyileşme süreçleri zarfında hastanın kendisine dikkat etmesi gerekir. Beslenmesine özen göstermesi gerekir. Yüksek ateş durumlarından kaçınması gerekir. Eğer hastanın ateşi sürekli olarak yükseliyorsa; hemen uzmana danışılması gerekir.