Modern Eğitim Sistemini Kim ve Neden İcat Etti?
Modern Eğitim Sistemini Kim ve Neden İcat Etti? Eğitim denilince çoğu kişinin aklına okul, öğrenci ve benzeri kavramlar gelmektedir. Fakat modern eğitim sistemi desem aklınıza ne gelebilir.
Modern eğitim sistemi günümüz eğitim sistemine verilen isimlerden birisi olup bugün çocuklarınıza verilen eğtimdir. Modern eğitim sistemi sadece ülkemizde değil tüm dünyada geçerli olan bir eğitim sistemidir. Bu nedenle çoğu kişi tarafından bilinse de kimileri modern eğitim sisteminin kim tarafından ve ne için bulunduğunu merak etmektedir.
Günümüz Modern Eğitim Sistemini Kim İcat Etti?
Günümüz modern eğitim sistemini 1830’lu yıllarda yaşayan Amerika Birleşik Devletleri’nde öğretim görevlisi olan Horace Mann isimli bir eğitimci keşfetmiştir. Fakat modern sistem öncesi eğitimden yola çıkarak bugün bildiğimiz modern eğitim sistemi bulunmuştur.
Bu dönemde daha çok tarım toplumunda yapılıyordu. Yani eğitimin ana kaynağı köylerdi bizdeki köy enstitüleri gibi eğitim bu dönemde oldukça kısa, en fazla birkaç yıl sürmekteydi. Bu durum da eğitim sürecinde çocuklara yalnızca kendi toplumları içinde gerekli olan temel bilgiler öğretilmekteydi. Aynı zamanda okuma – yazma, temel matematik, toplum kuralları ve dini bilgiler de modern sistem öncesi öğretilen dersler arasında yer almaktaydı. Bu şekilde verilen eğitimde çocuğun hem okuma yazma öğrenmesi hem de hayata atılması sağlanmaktaydı.
Sanayileşme Dönemi Eğitim Öğretim
- yüzyılın başlarına gelindiğinde dünyanın yarısında sanayileşme süreci başladı bununla birlikte çalışanlar artık eski tarım toplumundaki gibi ve işverenin istediği saatlerde çalışmıyorlardı. Bu nedenle disiplinli bir çalışma sağlamak için bazı eğitim gereksinimleri vardır. İşte bu gereksinimler ışığında bu gün de var olan modern eğitim sistemi başlatıldı. Bu eğitim sistemi genelde toplumun ihtiyaçlarına göre şekillenen bir eğitim sistemi olup toplumun yönelimlerine göre belirlenmekteydi.
Modern Eğitimin Amaçladıkları
Modern eğitimin amaçları arasında iyi bir toplum ve iyi bir lider yetiştirmekteydi. Bu yönelimde daha çok bilimsel tabanlı dersler okutulmaktaydı. Özellikle matematik fen gibi dersler bilimsel amaçlı dersler olup tamamen yenilik amaçlanmaktadır. Not sistemi öğretmen gibi kavramlar bu dönemde daha çok önem kazanmaktaydı.